25. JANUAR 2022

Afholdelse af særlige feriedage

Husk at der er en særlig afholdelsesperiode for særlige feriedage. Læs mere her og få styr på reglerne.

Ferie

Særlige feriedag skal afholdes inden 30. april året efter optjeningsåret. Foto: Colourbox

Af: Arbejdsgiver og Rådgivning, Red. Anja Christensen

Særlige feriedage holdes i afholdelsesperioden for særlige feriedage (1. maj til 30. april året efter optjeningsåret = kalenderåret). 

Tidspunktet for afholdelse af særlige feriedage fastlægges ved aftale mellem kontaktpersonen og den enkelte medarbejder. Medarbejderens ønske om placering af særlige feriedage skal så vidt muligt imødekommes. Det er dog en forudsætning, at afholdelsen er forenelig med arbejdet, og at placeringen af dagene - set under ét – ikke afviger væsentligt fra den måde, arbejdet normalt er tilrettelagt på. Det betyder, at kontaktpersonen fx kan modsætte sig, at en ansat med regelmæssigt forekommende søndagsarbejde udelukkende afholder sine særlige feriedage på søndage.

Både medarbejderen og kontaktpersonen kan kræve, at dagene holdes i afholdelsesperioden for særlige feriedage (1. maj til 30. april). Er dagene ikke afholdt og tidspunktet for afholdelsen ikke fastlagt senest 1. januar, kan kontaktpersonen varsle dagene afholdt efter de regler, der gælder for øvrig ferie. Det betyder, at varslet er 1 måned, og at dagene kun kan varsles til afholdelse i hele dage.

Bliver det nødvendigt at varsle, så husk at give medarbejderen besked skriftligt. Så opstår der ikke tvivl om, hvorvidt de særlige feriedage er varslet rettidigt, og hvornår de skal holdes. En medarbejder, der fx skal holde fem særlige feriedage fra 11. april 2022, skal have besked herom senest 10. marts 2022.

Særlige feriedage kan overføres til den efterfølgende afholdelsesperiode for særlige feriedage efter aftale mellem kontaktpersonen og medarbejderen. En aftale om overførsel af særlige feriedage skal indgås skriftligt.

Særlige feriedage, som ikke er holdt ved udløbet af afholdelsesperioden for særlige feriedage (30. april), godtgøres kontant direkte til medarbejderen, medmindre der er indgået aftale om at overføre dagene til den efterfølgende afholdelsesperiode for særlige feriedage (1. maj til 30. april). Dagene kan kun godtgøres kontant ved udløbet af afholdelsesperioden for særlige feriedage eller ved fratræden.

Den kontante godtgørelse udgør 2½ pct. af lønnen i optjeningsåret (kalenderåret). Er en eller flere dage holdt, nedsættes godtgørelsen forholdsmæssigt. Beregningsmetoden svarer til den, som anvendes i forbindelse med feriegodtgørelsen på 12,5 pct., der ved fratræden ydes for almindelige feriedage. Godtgørelsen beregnes endvidere af de samme løndele af den ferieberettigede løn som feriegodtgørelsen på 12,5 pct.

  Særlige feriedage
Optjening 1. januar til 31. december = optjeningsåret (kalenderåret – fx 2020).
Afholdelse

1. maj til 30. april, som følger efter optjeningsåret = afholdelsesperioden for særlige feriedage (fx 1. maj 2021 til 30. april 2022).

Tidspunktet for afvikling fastlægges efter aftale mellem kontaktpersonen og den enkelte medarbejder og så vidt muligt i overensstemmelse med medarbejderens ønsker.
Varsling

Særlige feriedage kan varsles af kontaktpersonen efter 1. januar, hvis afvikling ikke er sket eller fastlagt inden. Kontaktpersonen kan i så fald varsle dagene afholdt med 1 måneds varsel.

Overførsel

Særlige feriedage kan efter aftale mellem kontaktpersonen og medarbejderen overføres til den efterfølgende afholdelsesperiode for særlige feriedage (fx 1. maj 2022 til 30. april 2023).

Udbetaling Særlige feriedage skal godtgøres kontant ved udløbet af afholdelsesperioden for særlige feriedage (30. april), hvis de ikke overføres.

Flere artikler om samme emne

#Ferie

Læs også: