5. NOVEMBER 2024
Hvileperioden kan nu nedsættes til 8 timer i særlige tilfælde op til 20 gange om året. Foto: Colourbox
Af: Arbejdsgiver og Rådgivning, Red. Camilla Folsach Madsen
I forbindelse med de nye regler om tidsregistrering var det nødvendigt med en ændring af nogle af Arbejdsmiljølovens regler. Som konsekvens heraf skulle Arbejdstilsynets 'Vejledning om daglig hvileperiode' også opdateres. Vejledningen beskriver, at der skal være minimum 11 timers sammenhængende hvile inden for hver periode på 24 timer. Hvileperioden kan nedsættes til 8 timer i særlige tilfælde op til 20 gange om året.
Landsforeningen har tidligere været i dialog med Arbejdstilsynet om netop denne vejledning, da det har været uklart, om hvileperioden også kan nedsættes for folkekirkens medarbejdere.
Landsforeningen har igen været i kontakt med Arbejdstilsynet, og det står nu tydeligt i vejledningen, at folkekirkens medarbejdere er omfattet af muligheden for at nedsætte hvileperioden til 8 timer. Nedsættelsen kan ske, når medarbejdere deltager i fx mødevirksomhed eller kulturelle arrangementer mv. i aftentimerne. Det betyder, at en medarbejder kan deltage i et menighedsrådsmøde eller en koncert om aftenen og samtidig møde på arbejde næste morgen, selvom der er mindre end 11 timer mellem.
Samspillet med overenskomsterne i folkekirken
I mange af folkekirkens overenskomster er der en begrænsning på muligheden for nedsættelse af hviletiden til maksimalt 6 gange på et kalenderår.
Landsforeningen foreslog og lykkedes i forbindelse med overenskomstforhandlingerne ved OK24 at komme igennem med at få ændret i flere aftaler, så menighedsrådene i stedet følger Arbejdsmiljølovens regler og dermed har mulighed for at nedsætte medarbejdernes hvileperioder op til 20 gange i et kalenderår.
Ændringerne gælder for DOKS-organister, KMOK-organister, kirketjenere, gravere og FAKK-kirkegårdsledere.
Kordegne, kirke- og kulturmedarbejdere og kirkemusikere har stadig en begrænsning på nedsættelse af hviletiden på 6 gange på et kalenderår.
Se mere om hviletidsreglerne i vejledningen fra Arbejdstilsynet her.