1. FEBRUAR 2021
Jord ejet af sognene kan anvendes på anden måde end bortforpagtning til konventionel landsbrugsdrift, hvis menighedsrådet ønsker øget fokus på grøn omstilling. Foto: Colourbox.
Af: Alex Kjær
Mange menighedsråd er allerede engageret i bæredygtighed og grøn omstilling, nogle via medlemskab af den økumeniske bevægelse Grøn Kirke, andre på et mere selvstændigt plan, hvor man tænker bæredygtighed og energibesparelser ind, når der fx skal købes nyt til sognegården, kirkegården eller medarbejdernes arbejdsopgaver.
Landsforeningen af Menighedsråd bakker op om den grønne omstilling i samfundet. I oktober 2020 var der delegeretmøde i Landsforeningen, og her var det et af emnerne, som deltagerne skulle forholde sig til.
Hans-Henrik Nielsen, medlem af bestyrelsen og formand for Økonomi- og bygningsudvalget, kom med et oplæg, hvor han blandt andet fortalte, at bestyrelsen finder det vigtigt, at menighedsrådene er med i arbejdet for grøn omstilling. Det skal ske ved at formulere målsætninger, som både er realistiske og ambitiøse i forhold til, hvordan menighedsrådene kan bidrage til den grønne omstilling i folkekirken.
- Det handler om at reducere Co2 udledning, og her kan den enkelte kirke gøre en del, ligesom også kirkegårdene er et vigtigt element i den grønne omstilling, sagde han blandt andet.
Stor opbakning
På delegeretmødet var der stor opbakning til, at Landsforeningen arbejder for at fremme den grønne omstilling i folkekirken.
Et bredt flertal i Folketinget har tilsluttet sig regeringens mål om en samlet dansk reduktion af drivhusgasser i 2030 på 70 procent i forhold til 1990. Regeringen har markeret klare forventninger om, at folkekirken også bidrager til, at det mål kan nås.
- Menighedsrådene bestyrer stort set alle landets kirkegårde, en stor bygningsmasse samt nogle præstegårdsjorde, og derfor har vi haft samtaler med kirkeministeren om, hvilken betydning regeringens klimamål vil få for menighedsrådene, siger Søren Abildgaard, Landsforeningens formand.
Han slår fast, at det for Landsforeningen er vigtigt, at den grønne omstilling sker ad frivillighedens vej.
- Som udgangspunkt mener vi ikke, der er brug for særlovgivning for folkekirken på området, da folkekirken naturligvis vil være omfattet af den generelle regulering på f.eks. energi-, bygnings- og landbrugsområdet. Men skulle det blive aktuelt, er det vigtigt, at Landsforeningen på menighedsrådenes vegne går aktivt ind i processen for at søge indflydelse, siger formanden og tilføjer, at det er relevant at bringe alle folkekirkens parter sammen for at udveksle erfaringer og ideer, der kan fremme den grønne omstilling.
Lokale initiativer
- Det handler for os ikke om, at der skal etableres nye organisatoriske enheder i folkekirken, men om at vejlede, rådgive, inspirere og motivere menighedsrådene til at tage lokale initiativer, der kan være med til at sikre, at vi når de ambitiøse mål på området, og at de samtidig er realistiske at gennemføre.
Landsforeningen har fire pejlemærker, som er vigtige i menighedsrådenes bidrag til den grønne omstilling. Du kan læse mere om pejlemærkerne her på opslaget. Der kan dog være udfordringer i tiltagene.
Hvor nogle omstillinger handler om at få det gjort – simpelthen at nytænke praksis og derefter få truffet og gennemført de nødvendige beslutninger, kræver andre omstillinger en prioritering og en afvejning i forhold til andre hensyn.
Fx kan en bæredygtig løsning i nogle tilfælde være dyrere end en traditionel løsning. Eller en bæredygtig løsning kan forudsætte en investering, som forventes tilbagebetalt gennem kommende driftsbesparelser. I begge tilfælde er der behov for grundige drøftelser af de lokale prioriteringer. Især i det sidste tilfælde er der behov for en god dialog med provstiudvalget. Det kan derfor være oplagt at lade den grønne omstilling indgå i overvejelserne ved valget af provstiudvalg i 2021.
Grøn omstilling handler ofte om ny teknologi, som muligvis endnu ikke er målrettet og tilpasset eventuelle særlige behov ved kirkerne. Derfor er der behov for at sætte sig ind i nye, tilgængelige teknologiske løsninger og inddrage erfaringerne fra andre sektorer, når menighedsrådene træffer beslutninger om indkøb, installationer og byggeri.
Afveje hensyn
Vi har i menighedsrådene gode og høje forventninger til især kirkebygningernes æstetik, og vi værner om kulturarven. Grønne løsninger og teknologier må ikke skæmme vores bygninger unødigt. Der kan være behov for at afveje hensynene, men ofte vil der kunne findes kreative og gode løsninger. Vi skal blive gode til at søge rådgivning og udveksle erfaringer.
Det er oplagt, at et betydeligt bidrag til den grønne omstilling fra folkekirkens side forudsætter en målrettet indsats ikke mindst af menighedsrådene.
Landsforeningen har derfor også fokus på at udbrede erfaringer på området samt at inspirere og rådgive menighedsråd i arbejdet med at bidrage til den grønne omstilling.
Landsforeningen peger på fire områder, hvor menighedsrådene i særlig grad kan prioritere løsninger og dermed bidrage til den grønne omstilling.