3. APRIL 2019
"Kirkegårde i Udvikling” giver eksempler på kirkegårde, der er i gang med at gennemføre en udviklingsplan, og løsninger for de ’byggesten’, der indgår i fornyelsen, f. eks. træer, græs og belægninger. Foto: Colourbox
Af: Charlotte Tybjerg Sørensen
Bogen skal inspirere til at gå i gang med opgaven med at forny kirkegårdene og sikre, at de fortsat er attraktive som begravelsespladser og grønne anlæg. En omstilling, der er nødvendig, fordi mange kirkegårde i dag har mere plads end der er brug for til begravelser.
”Kirkegårde i udvikling” er udarbejdet af Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet i dialog med Landsforeningen af Menighedsråd, Forbundet af Kirke- og Kirkegårdsansatte og Foreningen af Danske Kirkegårdsledere.
”Kirkegårde i Udvikling” giver eksempler på kirkegårde, der er i gang med at gennemføre en udviklingsplan, og løsninger for de ’byggesten’, der indgår i fornyelsen, f. eks. træer, græs og belægninger. Grundlaget er besøg på mere end 30 kirkegårde, samtaler med rådgivende landskabsarkitekter og gennemgang af over 50 udviklingsplaner.
Bogen viser blandt andet, at det lokale engagement spiller en stor rolle for, om fornyelsen lykkes. Der, hvor alle har været med i arbejdet, føler både menighedsråd og medarbejdere ejerskab til udviklingsplanen. Den gode proces bidrager til at få løst de relevante problemer og mindsker risikoen for, at planen samler støv i skuffen bagefter, skriver Københavns Universitet blandt andet i en nyhed om bogen.
Hvert menighedsråd modtager to eksemplarer af bogen. Hent folder og tjekliste til udviklingsplaner og læs bogen som e-bog her.