9. FEBRUAR 2023

Sådan laver I kirke - for og med børn

I Fredenskirken i Viby, Aarhus, har de ladet børn og unge varetage den musikalske del i en række børnegudstjenester. Du kan se resultatet på DR – og få inspiration til, hvordan I laver kirke for og med børn.

20221008 110513 (4)

I løbet af fire søndage i februar har seere på DR1 og DR2 fået indblik i, hvordan en børnegudstjeneste ser ud, når det er børn og unge, der indtager pladserne som organister, korister og dirigent. Fotos: Fredenskirken

Af: Camilla Folsach Madsen

Organisten er syv år og kan lige nøjagtig nå pedalerne på orglet, som han bruger, når han spiller. Koret går i 0. og 1. klasse, mens dirigenten er i starten af 20’erne. Fælles for dem alle, er, at de har et imponerende talent, der kan høres langt udenfor kirkens tykke mure.

Derfor har de i Fredenskirken i Viby over fire søndage valgt at lade 90 børn og unge i alderen syv til 25 år stå for det musikalske aspekt af børnegudstjenesten. I alt deltager ni organister, fire børne- og ungdomskor, samt dirigenter helt ned til syvårsalderen. 

- Vi vil gerne vise, hvad børn og unge musikalsk er i stand til og udfordre måden at lave børnegudstjenester på, fortæller organist i Fredenskirken, Louise Boll, der fik ideen til projektet, hvor de voksne skulle træde så meget i baggrunden, som muligt, og lade fokus være på børn og unge.

Den idé syntes DR også godt om og har derfor optaget fire gudstjenester i kirken i Viby nær Aarhus, hvor de almindelige højmesser er skiftet ud med børnegudstjenester.

Børnegudstjenesterne er blevet til i et samarbejde mellem Fredenskirken, De Unge Organister og Vestervig Kirkemusikskole – med støtte fra Aarhus Stift og Aarhus Søndre Provsti.

Koncentration og ildhu
De fire gudstjenester, der blev optaget i efteråret 2022 og sendt på DR i februar 2023, har vakt opsigt, fortæller Louise Boll:

- Gudstjenesterne er blevet taget godt imod. Vi oplever, at folk, der normalt ikke kommer her, har deltaget eller stødt på det på tv. De har lagt vægt på musikdelen, og at der er så mange unge ved orglet.

Og især det med at skulle på tv, har været med til at de unge talenter har lagt sig endnu mere i selen.


- Det har været fantastisk at opleve, hvordan børn og unge er gået til det med ildhu. Spirekoret, som går i 0. og 1. klasse, har udmærket vidst, at når det var til tv, så skal de være fokuserede. Og det har det været i de 1,5 time, som det cirka tager at optage en gudstjeneste, fortæller Louise Boll.

Børn har valgt Bach
Louise Boll, hendes organistkollega Anne Lise Quorning, der også er korleder, og kirke- og kulturmedarbejderen Christina Lund har holdt møde med nogle af de unge korister og organister for at høre, hvad de tænkte om valget af musik. Og de har både foreslået nyt og gammelt – for organisternes vedkommende fx Bach og Merete Kuhlmann.

- De ville bare gerne, at man kan høre, at de spiller og synger noget, som de selv kan lide. At glæden skinner igennem.

Det har selvsagt været et kæmpe koordineringsarbejde at få børn og unge fra de fire kor i Fredenskirken til at øve med organister og dirigenter fra forskellige steder i Jylland - og én enkelt helt fra Tyskland. Men også en kæmpe gave.  

- For de unge organister kan det til tider være ensomt at øve på orgelbænken, hvor man hovedsageligt sidder alene. Men her har vi skabt en fælles sag, hvor de i fællesskab kan mødes om orglet, forklarer hun.

Generelt har alle børn og unge syntes, at det har været en fed oplevelse og en rigtig god erfaring – og så var også det sjovt at møde de kendte gæster, som DR-gudstjenesten havde med, men også at skulle se sig selv på tv, fortæller Louise Boll, der generelt er imponeret over, hvad der sker, når børn og unge varetager det musikalske aspekt i en gudstjeneste.

Store spørgsmål i børnehøjde
Louise Boll og hendes kolleger oplever, at børn har de samme store spørgsmål, som voksne. De opfanger mange ting, og de bekymrer sig også om fx krig i Ukraine.

Gennem korsangen kan børn og unge udtrykke sig, og det giver anledning til at tale om livets store spørgsmål og tale om kirken. Derfor har børnene også været med til at komme med forslag til fagter. Og lige netop her starter organist Louise Bolls gode råd til andre, der overvejer at gå samme vej med en gudstjeneste:

  • Snak med børnene. Hør dem, hvordan de godt kan lide at få fortalt historier. Det kunne være med rekvisitter, der er med til at gøre det hele håndgribeligt.

  • Vær nysgerrig på børnene. Jeg kan godt synes, at noget er fedt – og så viser det sig, at det er skudt helt ved siden af. Børn og unge ved bedst selv, hvad der fanger dem.

  • Hold et møde med børnene. Spørg dem, hvilken retning de synes, at I skal gå. Vi har også talt med organisterne om, hvilket orgelmusik de gerne vil have med. Her har vi taget udgangspunkt i, hvad de tidligere har spillet, da det ofte kræver mange ugers arbejde at lære de større værker til præludium og postludium. Derfra kan de voksne stå for koordineringen.

Louise Boll forklarer, at man sagtens kan lave den slags børnegudstjeneste i mindre skala, hvor man afholder en spaghettigudstjeneste eller lignende og tager børnene med ind i 'maskinrummet' i forberedelsen.  

Den opfordring er hermed givet videre. Skulle din kirke være interesseret i at få kontakt med nogle af de instanser, hvor de unge organist-elever er hentet ind fra, kommer de fra følgende steder:
 
De Unge Organister samt Basislinjen, Vestervig Kirkemusikskole 
Det Jyske Musikkonservatorium 
Løgumkloster Kirkemusikskole 
Orgelklubben 
Haderslevs stifts Orgelspireprogram

De fire gudstjenester i Fredenskirken, Viby

29. januar ved Ditte Bruun Laursen, sognepræst ved Langenæskirken
'Vi skal se talentet i hinanden' med gæst Signe Muusman, talentudvikler på DR.
Se gudstjenesten fra 29/1-23 her.

5. februar Ditte Bruun Laursen, sognepræst ved Langenæskirken
'Hvordan favner vi ængstelsen?' med gæst Mads Marius, You-tuber og optrædende i Fredenskirken ved korenes forårskoncert.
Se gudstjenesten fra 5/2-23 her.

12. februar ved Line Theresia Svendsen, sognepræst ved Viby Kirke
'Vi skal ses i Nangijala' med gæst Isabella Arendt, politiker.
Se gudstjenesten fra 12/2-23 her.

19. februar ved Line Theresia Svendsen, sognepræst ved Viby Kirke
'Kan du gætte, hvem jeg er' med gæst Inge Thorup, vært på DR Ultra Nyt.
Se gudstjenesten fra 19/2-23 her.


Læs mere på Fredenskirken.dk.

Gudstjenester på DR

Konceptet for DR-gudstjenester er, at værten Sofie Østergaard hver gang inviterer en gæst med i kirke. Inden gudstjenesten begynder, taler de sammen om dagens emne, og hvordan gæsten har haft det tæt inde på livet. Sammen er de til gudstjeneste og bagefter drikker de kirkekaffe med præsten.

Flere artikler om samme emne

#Børnegudstjeneste