2. FEBRUAR 2023
Landsforeningens næstformand Inge Kjær Andersen takker beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen for at lytte til Landsforeningens høringssvar og ændre teksten i lovforslag.
Af: Marie Gaarden
I dag er der førstebehandling af lovforslaget om konsekvenser ved afskaffelsen af store bededag som helligdag.
Som lovforslaget i første omgang var fremsat, var der ikke taget højde for, at hovedparten af menighedsrådenes ansatte ikke har fri store bededag, og derfor ikke skal kompenseres for, at store bededag bliver en arbejdsdag.
Det har Landsforeningen gjort opmærksom på i et høringssvar. Og det har beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen lyttet til. I det lovforslag, der bliver førstebehandlet i Folketinget i dag, er ordlyden ændret.
- Jeg er glad for, at ministeren har lyttet og ændret ordlyden af lovforslaget. Som arbejdsgiverorganisation for menighedsrådene, er det en vigtig præcisering at få med i lovforslaget, så der ikke er tvivl om, at man kun skal kompenseres, hvis arbejdstiden forøges, siger Inge Kjær Andersen, der er næstformand for Landsforeningen og formand for Landsforeningens personaleudvalg.
Kritik af processen
Selve processen omkring afskaffelsen af bededag har Landsforeningen tidligere kritiseret offentligt, blandt andet i ovennævnte høringssvar til beskæftigelsesministeriet, selvom det fremsatte lovforslag ikke handler om selve afskaffelsen af bededag.
Kritikken blev gentaget i en fælles folkekirkelig udtalelse med en opfordring til at værne om den danske folkekirkeordning.
10. JANUAR 2023
Afskaffes bededag ved kongelig resolution, er det et brud på årtiers praksis og folkekirkens demokratiske grundlag.
18. JANUAR 2023
Husk, at hovedparten af menighedsrådenes ansatte ikke har fri på bededag, ellers får det økonomiske konsekvenser. Det pointerer Landsforeningen i et høringssvar, der også opfordrer til, at folkekirken inddrages i processen om afskaffelse af bededag. Landsforeningen indgår desuden i en fælles folkekirkelig udtalelse om at værne om den danske folkekirkeordning.