3. OKTOBER 2024

Godt at vide om ekstraordinær valgforsamling

Skal I have ekstraordinær valgforsamling? Så læs med her, hvor vi har samlet de oftest stillede spørgsmål om valget.

Menighedsrådsvalg 2020 15 (2)

518 menighedsråd har ubesatte pladser inden næste omgang af valget: de ekstraordinære valgforsamlinger. Foto: Folkekirken.dk

Af: Louise Theilgaard

To ud af tre menighedsråd blev fuldtallige ved valgforsamlingen den 17. september, viser Folkekirkens It's foreløbige valgstatistik. Er I blandt de 518 menighedsråd, som har ubesatte pladser, så læs med her, hvis der skulle være tvivl inden den ekstraordinære valgforsamling 8. oktober. 

OFTEST STILLEDE SPØRGSMÅL: 

Er det de samme valglister, der skal bruges?  
Ja, det er det. Fristerne for at blive optaget på valglisten til den ekstraordinære valgforsamling er den samme frist som til valgforsamlingen den 17. september.  Det vil sige, hvis vedkommende ikke var på valglisten til den ordinære valgforsamling, så er vedkommende heller ikke på valglisten ved den ekstraordinær valgforsamling.  

Der kommer først nye frister til at flytte sine parlamentariske rettigheder og dermed blive optaget på nye valglister, hvis der udløses til et afstemningsvalg. 

Er der en fast dagsorden til ekstraordinær valgforsamling?  
Ja, den ekstraordinær valgforsamling skal afvikles efter en fast dagsorden, som er den samme dagsorden, som ved den ordinære valgforsamling. Ligesom mødet ledes af en dirigent, der vælges af de fremmødte mødedeltagere. Dirigenten må ikke være medlem af valgbestyrelsen.  
Find dagsordenen her: DAGSORDEN 

Hvor mange stemmer har man ved den ekstraordinær valgforsamling? 
Her kigger man på hvor mange pladser, der er på valg til den ekstraordinære valgforsamling. Hver stemmeberettiget har det antal stemmer, der svarer til halvdelen af dem, der skal vælges.  

Hvis I fx mangler at vælge 2 kandidater, kan alle stemmeberettigede stemme på op til 1 kandidat. Hvis I fx mangler at vælge 5 kandidater, kan alle stemmeberettigede stemme på op til 3 kandidater.   

Hvor finder jeg nye beslutningsprotokoller? Og hvad med fuldmagterne? 
Beslutningsprotokollerne, der skal bruges til ekstraordinær valgforsamling findes i Valgsystemet på Kirkeportalen.  
Blanketter til samtykke og fuldmagter er de samme som til den ordinære valgforsamling. Dem kan du finde her: BLANKETTER eller i valgsystemet på Kirkeportalen.  

Vi har ingen stedfortrædere, kan vi holde ekstraordinær valgforsamling for at vælge nogen? 
Nej, det kan I ikke. Ekstraordinær valgforsamling skal kun holdes i det tilfælde, at menighedsrådet ikke er blevet fuldtalligt.  

Hvis der udløses til et afstemningsvalg inden den ekstraordinære valgforsamling, skal vi da fortsat afholde en ekstraordinær valgforsamling? 
Ja. Det skal I fordi menighedsrådet ikke blev fuldtalligt ved valgforsamlingen. 

Hvad sker der, hvis vi ikke bliver fuldtallige efter den ekstraordinær valgforsamling?  
Hvis der efter den ordinære og ekstraordinære valgforsamling og et eventuelt afstemningsvalg ikke er valgt et fuldtalligt menighedsråd, vil biskoppen enten udskrive udfyldningsvalg eller beslutte, at menighedsrådet skal bestå af dem, der er valgt, sammen med præsten/præsterne. 

Andre spørgsmål?  
Hvis du har spørgsmål til valget, skal du ikke tøve med at ringe. Vi sidder klar ved telefonerne hver dag. Du kan ringe på 8732 2133 eller sende en mail til valg@menighedsraad.dk 

Den 8. oktober er telefonerne åbne fra 10.00 og frem til klokken 20.00.  

 

 

 

Flere artikler om samme emne

#Menighedsrådsvalg 2024