24. OKTOBER 2024

Tarm Kirke vinder arbejdsmiljøpris

Folkekirkens Arbejdsmiljøråd uddeler for andet år arbejdsmiljøprisen, der skal synliggøre de mange gode eksempler på godt arbejdsmiljø i folkekirken. I år blev Tarm Kirke i Vestjylland kåret som vinder.

001

Prisoverrækkelse i Tarm. På billedet ses nogle af medarbejderne ved Tarm Kirke og menighedsrådsformand Else Thorup (længst til højre) samt Inge Kjær Andersen (bageste række længst til højre), formand for Folkekirkens Arbejdsmiljørådgivning, som er en af initiativtagerne til prisen. Inge Kjær Andersen er også næstformand i Landsforeningen af Menighedsråd. Foto: Tarm Kirke.

Af: Alex Kjær


Prisen blev fejret med kage til alle. Foto: Tarm Kirke.

”Her er rart at være. Her er gode faglige udfordringer og udviklingsmuligheder. Kollegaskabet er godt, inspirerende og tillidsbaseret. Vi bliver anerkendt for det, vi er dygtige til. Og så er arbejdspladsen kendetegnet ved, at ledelsen værdsætter, lytter og viser tillid. Vi har en ledelse, der involverer og hele vejen igennem har øje for den enkelte medarbejders styrker og svagheder. Og så er der en god omgangstone, krydret med lun humor og gode grin.”

Sådan lyder nogle af udtalelserne fra medarbejderne ved Tarm Kirke, når der laves arbejdspladsvurderinger (APV).

Som vurderingerne indikerer, er der gode fysiske og psykiske arbejdsforhold i sognet. Derfor valgte præst, menighedsrådsformand og to tillidsrepræsentanter at indstille Tarm Kirkes personalegruppe til at modtage Folkekirkens Arbejdsmiljøpris.

Folkekirkens Arbejdsmiljøråd modtog mange gode ansøgninger til Folkekirkens Arbejdsmiljøpris og nominerede tidligere på året tre, som i særlig grad har arbejdet fokuseret mod bedre trivsel. Udover Tarm Kirke var Hørsholm Kirkegård og Jerne Kirke i Esbjerg nomineret.

Mange gode nomineringer

Arbejdsmiljørådet har tidligere udtalt:

- Det har været en fornøjelse at læse de mange gode nomineringer, og vi glæder os over, at der fortsat er et stort fokus på det gode arbejdsmiljø på de folkekirkelige arbejdspladser.

Det var nogle glade vindere, der modtog prisen. Menighedsrådsformand Else Thorup siger:

- Hold da op, hvor det glæder mig. Det har hele flokken simpelthen fortjent! Som menighedsråd føler vi os altid godt tilpas ved at komme i kirken. Det er rart at komme både i kirkehuset og på kirkegården. Det samme tror jeg, enhver borger vil sige. Vi mærker, at her er en god stemning. At der er plads til både hensyntagen, ro og åben dialog.  Både ledelse og medarbejdere værner om kernopgaven, den høje faglighed og hinanden.

Løbende dialog

Hun fortæller, at kirken gennem de seneste 10 år har arbejdet meget systematisk med at fastholde og udvikle et godt arbejdsmiljø. Både menighedsråd og medarbejdere har løbende været i dialog med hinanden om, hvordan de ønsker, arbejdspladsen skal være.

- Når personalet har det godt, både fagligt og socialt, bliver den opgave, vi har overfor vores menighed, løst med højere kvalitet. Og det er jo dem, menigheden, der kommer i kirken, i kirkehuset og på kirkegården, det hele handler om.

Konkret har arbejdet med at have fokus på arbejdsmiljø ført til, at der i dag er klare overordnede værdier for Tarm Kirke: Åbenhed, involvering og nærvær. Alle, både menighedsråd og personale, har været med til at indkredse, formulere og forklare værdierne, som i dag er tydelige og levende pejlemærker for arbejdet i både menighedsråd og medarbejdere.

Alt er nedfældet i et hæfte, der ganske enkelt hedder: ”Personalepolitik for medarbejdere ved Tarm Kirke og Kirkegård”.

Der er lagt planer

Personalehåndbogen er mere som en opslagsbog, forklarer formanden, hvor man kan finde konkrete svar på emner som ferieafvikling, lønforhandlinger og efteruddannelse.

- Personalet har været involveret hele vejen igennem. Vi er nu i mål, men vi er ikke færdige. Et godt arbejdsmiljø skal hele tiden have næring for at forblive sundt. For at næres og vokse. Derfor er der nu lagt planer for, hvordan råd og personale løbende kan drøfte, vedligeholde og udvikle det gode arbejdsmiljø, afslutter Else Thorup.

Om arbejdsmiljøprisen

Prisen gives til en arbejdsplads, som:

  • har ydet en ekstraordinær arbejdsmiljøindsats – et kortere forløb omkring en konkret problemstilling eller længerevarende proces, der har ført til bedre trivsel – fx forebyggelse af konflikter eller bedre samarbejdskultur.
  • med godt resultat har arbejdet konkret med brobygningen mellem den gejstlige søjle og lægsøjlen i arbejdsmiljøsammenhæng.
  • har et velfungerende arbejdsmiljøsamarbejde, som er synligt både indadtil og udadtil – fx en APV-handleplan med dynamik og systematik, der giver mening i det daglige arbejde.
  • har fundet på sjove og anderledes virkemidler i forhold til at tænke og integrere arbejdsmiljø ind i hverdagens arbejdsopgaver.
  • har et meget godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, som der kan findes en konkret begrundelse for.
  • har fundet en super løsning på et konkret problem fx forebyggelse af ulykkesrisici, fysisk belastende arbejde eller psykisk arbejdsmiljø.

Enhver folkekirkelig arbejdsplads såsom sogne, kirkegårde, menighedsråd, provstikontorer, stiftskontorer mv. kunne indstilles. I år var der tre nominerede arbejdspladser: Jerne Kirke i Esbjerg, Tarm Kirke og Hørsholm Kirkegård.

Flere artikler om samme emne

#Arbejdsmiljøpris #Arbejdsmiljø