31. MAJ 2024

Vi skal have flere folkevalgte til folkekirken

Kirkeminister Morten Dahlin holdt fredag 31. maj tale til cirka 400 menighedsrådsmedlemmer, som var samlet til Landsforeningens årsmøde og delegeretmøde.

Mb 20240531 0357

Kirkeminister Morten Dahlin sagde på Landsforeningens årsmøde blandt andet, at det ligger ham meget på sinde, at vi skal passe på vores gamle kirker. Derfor er der uddelt næsten 15 millioner kroner til istandsættelsesprojekter fra en ny pulje. Men der er stadig 7,8 millioner tilbage i puljen, så menighedsrådene blev opfordret til at søge penge, hvis en lokal kirke trænger til lidt mere end en kærlig hånd. Foto: Henrik Petit.

Af: Alex Kjær

Ministeren indledte sin tale med at fortælle, at han var nervøs, fordi hans svigermor, som er menighedsrådsmedlem i Sønderjylland, var til stede i salen. Det udløste klapsalver.

Derefter blev han mere alvorlig og kom ind på vigtigheden af det kommende menighedsrådsvalg. 14. maj var der som bekendt orienteringsmøder i alle sogne, og ministeren var selv med til orienteringsmødet i Enghave Kirke i Vesterbro Sogn i København.

- Der var godt fremmøde, og jeg synes, at det er skønt, at vi over hele landet inviterer alle ind i det vigtige frivillige arbejde, som menighedsrådene laver, sagde han og tilføjede, at menighedsrådene og deres medlemmer er helt centrale for folkekirken.

Han fortsatte:

- Vi har ikke en statskirke i Danmark. Vi har en folkekirke. Og derfor er menighedsrådsvalget helt centralt. Det nære demokrati er i fokus, og lokalsamfundet har indflydelse på, hvordan de ser deres lokale kirke i fremtiden. Men vi skal have flere folkevalgte til folkekirken.

Derefter fortalte han, at han ved, hvor stor en opgave og beslutning det er at stille op som frivillig til det lokale menighedsråd.

Det ved han, blandt andet fordi han hører det fra menighedsrådsmedlemmer rundt i landet, herunder sin svigermor, der sidder i menighedsrådet i Sønderjylland.

Et stort arbejde

- Det er et stort arbejde. Og netop derfor er jeg glad for, at vi i samarbejde med blandt andet repræsentanter fra Landsforeningen af Menighedsråd har sat gang i et arbejde, så vi får kigget på, hvor vi kan gøre menighedsrådsarbejdet lettere.

Ministeren fortalte, at der blandt andet skal ses på nogle af de områder, som kun skaber bøvl og ekstra arbejde for menighedsrådsmedlemmerne.

- Vi skal skrue ned for det unødvendige bureaukratiske arbejde, og vi skal skrue op for tiden I har til det arbejde, I har valgt at blive frivillige for. Derfor er jeg også glad for de idéer, Landsforeningen allerede er kommet med. Det er blandt andet et ønske om et kunne afholde menighedsrådsmøder virtuelt.

Det kan også være en mulighed for i de enkelte menighedsråd at kunne vælge organiseringsformer, som passer bedst til det lokale menighedsråd.

Ministeren fremhævede, at det er Landsforeningen og medlemmerne, der har en vigtig viden, som der er brug for, så de rigtige løsninger kan findes i fællesskab.

Der blev også anledning til at gøre lidt ”reklame”, som Morten Dahlin udtrykte det.

Spørgeskema

Om ikke så længe modtager alle menighedsrådsmedlemmer en spørgeskemaundersøgelse.

- Jeg håber, at I vil svare på spørgeskemaet. På den måde får vi så meget viden om, hvordan vi kan understøtte jeres arbejde som muligt.

Den viden handler i høj grad om det lokale liv og lokale fællesskab.

Men folkekirken udgør også et større, nationalt fællesskab; et hvor landsdækkende problemstillinger og opgaver løses på tværs, sagde ministeren.

- Jeg tror, at det er enormt gavnligt, når forskellige dele af folkekirken går sammen, udfordrer hinanden, gør hinanden klogere og skaber løsninger, der er blevet tryktestet fra flere perspektiver.

Som eksempel nævnte han nedsættelsen af Udvalget vedrørende bæredygtig finansiering af folkekirkens fællesopgaver, hvor Landsforeningens formand Anton Pihl sidder sammen med biskopperne, stiftskontorcheferne og Provsteforeningen.

- Udvalget skal forsøge at finde svar og løsninger på en række udfordringer, som jeg tror, kun kan løses i fællesskab. Folkekirken er et forstørrelsesglas på tendenser, der også ses i det øvrige samfund med fx forskellene mellem land og by.

Udvalget skal undersøge, om den udligningsordning, der findes i dag, stadig er skruet sammen på den rigtige måde.

- Samtidig mødes folkekirken også af nye krav. Digitalisering. Økonomistyring. Sikring af et godt arbejdsmiljø for alle. Krav, som blandt andet hører med til at være en moderne samfundsinstitution og en offentlig myndighed.

Grøn omstilling

Ministeren konstaterede også, at folkekirken mødes af det, han vil kalde ”positive forventninger”. Det er fx, at folkekirken gerne vil bidrage til den grønne omstilling.

- En anden ting, der ligger mig meget på sinde, er vores gamle kirker, som vi skal passe på. Derfor er det også rigtig vigtigt, at vi netop har uddelt næsten 15 millioner kroner til istandsættelsesprojekter i nogle af vores særligt bevaringsværdige kirker i hele landet.

Og der blev plads til en servicemeddelelse.

Der er stadig 7,8 millioner tilbage i puljen, så hvis en lokal kirke trænger til lidt mere end en kærlig hånd, så er der mulighed for at søge flere penge i år.

- Ligesom vi skal passe på vores kirker og vores kulturarv, så skal vi også passe på hinanden. Menighedsrådsmedlemmer, medarbejdere, præster. Vi kommer ikke udenom arbejdsmiljøundersøgelsen, som vi fik resultaterne af tilbage i januar. Den viste heldigvis, at der er rigtig mange ting i folkekirken, som går godt. Og hvor I klarer jer bedre end landsgennemsnittet.

Nej til mobning

Men ministeren konstaterede også, at der er områder, hvor der skal ske en forbedring. Det gælder særligt, når det kommer til mobning.

- Det kan og skal vi ikke acceptere, og det er derfor et af de vigtige områder, som vi skal arbejde videre med den kommende tid.

Kirkeministeren sluttede sin tale med at sige, at han glæder sig til at følge med frem mod menighedsrådsvalget til september, og at han kommer til at besøge nogle menighedsråd den kommende tid.

- Det ser jeg frem til, for I er vigtige, og I gør en forskel for over hele landet.

Spørgsmål fra salen

Derefter var der spørgsmål fra salen, og den første, som tog ordet, var Hans Vestager fra Ølgod Sogn. Han sagde, at det er blevet mere krævende at være menighedsrådsmedlem, fordi administration og bureaukrati fylder mere. Men det gør ikke så meget, fordi det betyder, at det er menighedsrådene, som bestemmer.

Det var ministeren enig i.

- Jeg tror, spørgeren sagde det lidt som en vittighed, men jeg er faktisk meget enig. Jeg hører, at mange menighedsråd oplever, at bureaukrati fylder for meget. Men jeg tror ikke, at menighedsrådene skal ønske sig helt væk fra administrationen, for vil indflydelsen også forsvinde.

Aase Nedergaard, formand for Thisted Distriktsforening tog ordet for at sige, at hun synes, menighedsrådene er for lidt repræsenteret i det nye udvalg om folkekirkens økonomi.

Kirkeministeren svarede:

- Man kan være repræsenteret på mange måder, ved mange personer eller færre, store personligheder. Jeg synes, vi har fundet en løsning, som hælder til det sidste. Men jeg vil give tilsagn om, at synspunkter fra menighedsrådene også vil blive hørt i udvalget.