13. JANUAR 2025
Af: Redaktionen
Efter menighedsrådsvalget og konstituering med mange nye på posterne i rådet, er det tid til igen at advare om risiko for digital svindel.
Det er desværre ikke ualmindeligt, at svindlere udnytter overgangen til nye ansvarshavende ved at sende falske e-mails, anmodninger om betaling eller forsøg på identitetstyveri.
Svindlerne har særligt kasserere i søgelyset, men alle bør være opmærksomme på mistænkelige mails.
Svindelmails er ikke noget nyt fænomen, men svindlerne bliver dygtigere og har desværre indimellem held med at franarre større eller mindre beløb fra sognekasserne.
Mails, hvor en svindler forsøger at narre menighedsrådsmedlemmer til at indbetale beløb på udenlandske konti, kaldes CEO-svindel.
Svindleren opretter en mail, der ligner formandens eller en anden leders mailadresse, og sender en henvendelse, typisk til kassereren. I mailen anmodes der om en hurtig overførsel af et beløb – ofte i euro. Svindleren bruger ofte en historie om, at det haster, for at få dig til at handle hurtigt uden at tænke dig om.
Eksempel: Du modtager en mail fra ”formanden” med beskeden: ”Hej [dit navn], jeg har brug for, at du straks overfører 2.500 euro til denne konto: [kontonummer]. Det er meget vigtigt og haster.” Mailen kan se troværdig ud, men den er i virkeligheden fra en svindler.
Valutaen: Hvis du normalt ikke overfører penge i euro, skal du være ekstra opmærksom.
Ordlyden: Selvom mange svindelmails tidligere var fulde af sproglige fejl, er de i dag ofte skrevet i korrekt dansk og kan indeholde dit fornavn for at virke personlig.
Uventede forespørgsler: Hvis en anmodning om pengeoverførsel virker usædvanlig, er der grund til at være mistænkelig.
Politiet arbejder for at dæmme op for problemerne og har udarbejdet materiale til blandt andet menighedsråd. Materialet er ikke nyt, men er stadig yderst relevant, og her kan du hente en PowerPoint, der indeholder gode råd, opslag til sociale medier og en mailtekst til medlemmer eller ansatte om CEO-svindel. Der er også en pdf om CEO-svindel, hvor du hurtigt an få et overblik over problematikken, og hvad du skal gøre, når skaden er sket. Se materialet nedenfor.
Fra Politiets Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet