7. FEBRUAR 2025
Deltagerne på provstiudvalgskonferencen 2025 talte blandt andet om en undersøgelse, som viser, at menighedsråd ser provstiudvalgsniveauet som et relevant niveau til at understøtte og forenkle arbejdet i fremtiden. Foto: Signe Bækgaard.
Kirkeministeriet arbejder for tiden på et projekt, som handler om at forenkle menighedsrådsarbejdet, så færre oplever det som bøvlet og krævende, og flere får lyst til at stille op til valgene. Du kan læse mere om projektet "Forenkling og bedre understøttelse af menighedsrådsarbejdet" på Kirkeministeriets hjemmeside.
På Landsforeningens provstiudvalgskonference, der blev afholdt i Nyborg i begyndelsen af februar, var der blandt andet oplæg og gruppedrøftelser om provstiudvalgenes rolle i forhold til at sidde i menighedsråd. Cirka 140 provstiudvalgsmedlemmer fra hele landet deltog.
Strukturen skal gentænkes
En af deltagerne var Benny Hansen fra Stege-Vordingborg Provsti, som også er menighedsrådsformand i Vordingborg Sogn. Han siger:
- Jeg synes, det er en vigtig diskussion. Den handler om, hvordan vi kan rekruttere medlemmer til provstiudvalg og menighedsråd. Og her tror jeg faktisk, at vi skal gå drastisk til værks og se på selve strukturen i folkekirken og ændre den, mens der stadig er tid. Fordi der er ikke mange unge, som har lyst til at engagere sig i noget, som er fastlåst i fortiden.
Han uddyber:
- Jeg tror, vi skal gentænke, hvordan vores struktur er i hverdagen. De fleste unge ved ikke, hvad et sogn er, så spørgsmålet er, om den juridiske definition er forældet? Jeg tror, vi er nødt til at lave en stor reform, hvor sognene bliver omdannet til andre enheder, som passer bedre til den virkelig, der findes i 2025. Hvis der er områder, hvor der ikke længere bor nogen, så giver det ingen mening at have et sogn der.
Flertal for mere ansvar til provstiudvalg
I en brugerundersøgelse, som deltagerne på provstiudvalgskonferencen blev præsenteret for, fremgår det, at menighedsråd ser provstiudvalgsniveauet som et relevant niveau til at understøtte og forenkle arbejdet i fremtiden. Men Benny Hansen foreslår, provstiudvalgene og andre aktører kommer med oplæg til, at menighedsråd nedlægger sig selv.
- Vi er rundet af en kultur, som hedder, at alt skal komme nedefra. Det er et problem, fordi de ældre medlemmer aldrig vil acceptere, at deres kirke bliver nedlagt. Derfor skal det komme ovenfra, og det skal ikke vare for længe, hvis vi vil undgå, at medlemsflugten accelerer.
På konferencen blev deltagerne spurgt, hvordan de ser provstiudvalgenes ansvarsområder i fremtiden. Her var der flertal for, at provstiudvalg skal overtage flere ansvarsområder, og at provstiudvalg skal overtage et større ansvar for bygninger.
Deltagerne var delte på spørgsmålet, om provstiudvalg skal overtage større ansvar for personale.
Landsforeningen af Menighedsråd afholder en gang om året en konference for provstiudvalg, hvor der er fokus på folkekirkelige temaer som demokrati, grøn omstilling, arbejdsmiljø og økonomi.
I år handlede konferencen blandt andet om Kirkeministeriets arbejde med forenkling af menighedsrådsarbejdet – hvilke idéer og løsninger kan provstiudvalgsniveauet bidrage med. Her holdt cand.theol. Camilla Sløk et oplæg. Hun er ph.d. og lektor på Institut for Organisation, CBS. Bagefter var der gruppedrøftelser med oplæg fra Landsforeningens formand Anton Pihl.
På konferencen var der også diskussioner om arbejdsmiljø samt samfundsforandringer og forskellige økonomiske vilkår.
Du kan læse programmet og læse mere om provstiudvalgskonferencen her.