22. AUGUST 2024
På seneste bestyrelsesmøde blev der arbejdet ud fra en tegning af de forskellige scenarier.
Af: Marie Gaarden
Hvad gør vi med dem – de smukke middelalderkirker? Den fine, dyre kulturarv, der på grund af den demografiske udvikling ikke længere er samme brug for som tidligere.
Spørgsmålet er højaktuelt og blev debatteret på Landsforeningens årsmøde. Debatten om differentieret vedligeholdelse har Landsforeningens bestyrelse fulgt op på.
- Fra Landsforeningens side handler det ikke om, at der skal lukkes kirker. For os handler det om, hvordan menighedsrådene kan reducere udgifterne til drift og vedligehold, når de har kirker, som de ikke længere ønsker skal bruges i samme omfang som tidligere, siger Hans- Henrik Nielsen, der er medlem af Landsforeningens bestyrelse og formand for udvalget Økonomi, bygninger og grøn omstilling.
Barriererne skal væk
Derfor har bestyrelsens udvalg for Økonomi, bygninger og grøn omstilling arbejdet videre inspireret af arbejdet i projekt "Differentieret vedligehold af kirkebygninger.” Det har ført til forskellige scenarier, hvor man tager højde for, hvor meget eller lidt, kirken bruges:
Fokus i arbejdet ligger på de kategorier, hvor menighedsrådet ønsker at reducere brugen til særlige lejligheder, sjældent eller aldrig.
I dag er der ikke den store besparelse, når en kirke ikke længere bruges fast eller jævnligt, for der er barrierer, der både handler om jura, økonomi, ejerforhold og følelser forbundet med det.
- Der er jo i dag en række barrierer, der gør, at selvom en kirke kun bruges sjældent, er der stadig mange udgifter forbundet med den. For eksempel lov om kirkebygninger og lov om betjening, nævner Hans- Henrik Nielsen.
Det er også vigtigt, at der samtidig er en plan for den kirkegård, som oftest er omkring kirken og hvis kirken ikke længere opvarmes, men stadig bruges en gang imellem, er der risiko for skimmelsvamp og andre forhold, som kan skabe et dårligt arbejdsmiljø. Det skal der også findes løsninger på.
- De hindringer skal vi som Landsforening være med til at finde løsninger på, så menighedsråd, der ønsker at reducere brugen af en eller flere kirker, rent faktisk også får reduceret udgifterne til vedligeholdelsen.
Det næste trin i arbejdet er at identificere barriererne og finde mulige løsningsforslag, som Landsforeningen kan fremsætte politisk.
4. APRIL 2024
Er udligningsordningen skabt af Guds modstander, og er bygninger forkyndelse i sig selv? Forskellige synspunkter blev luftet i debatten om kirken på landet til debataften i Vestervig.
5. JUNI 2024
Hvor ligger ansvaret? hvem skal betale? Og kan en kirke lukkes og bruges til hvad som helst? Mange gode spørgsmål blev stillet under årsmøde-debatten om middelalderkirkerne.